aangeboden door jarfis property group

Vastgoedbelastingen op Bali: Wat je moet weten

Als buitenlander die geïnteresseerd is in het kopen van vastgoed op Bali, kan het begrijpen van het belastingsysteem behoorlijk complex zijn. Het vinden van relevante informatie in het Engels kan uitdagend zijn, en het bijhouden van de voortdurend veranderende wetten en voorschriften is nog moeilijker. In Bali moeten jaarlijks meerdere belastingen voor vastgoed en huurinkomsten individueel of mogelijk door een buitenlands bedrijf worden betaald. Deze gids voor belastingen op Bali helpt kopers, verkopers en eigenaars van vastgoed om het complexe belastingsysteem te begrijpen.

Jaarlijkse belastingen voor vastgoed op Bali

1
Grond- en Gebouwenbelasting (PBB)
Wat houdt het in?
Als eigenaar van vastgoed op Bali (freehold) moet je de jaarlijkse grond- en gebouwenbelasting betalen, die officieel Pajak Bumi dan Bangunan (PBB) wordt genoemd in het Indonesisch. Dit is het meest basale type van alle vastgoedbelastingen op Bali. Alle individuen of entiteiten die onroerend goed bezitten in Bali en andere Indonesische regio's moeten de PBB-belasting betalen aan de Directoraat Generaal Belastingen (Direktorat Jenderal Pajak, Kementerian Keuangan Republik Indonesia).
De hoogte van de PBB-belasting die je moet betalen, hangt af van de waarde van de grond en de bebouwing erop. De grond en de gebouwen worden afzonderlijk gewaardeerd. Omdat de PBB een progressieve belasting is, betaal je een hogere belasting voor eigendommen met een hogere waarde. Hieronder staat een overzicht van de grond- en gebouwenbelasting.

  • Tot 200 miljoen IDR (€11.900): 0,01%
  • Van 200 miljoen IDR (€11.900) tot 2 miljard IDR (€118.880): 0,1%
  • Van 2 miljard IDR (€118.880) tot 10 miljard IDR (€594.380): 0,2%
  • Meer dan10 miljard IDR (€594.380): 0,3%
(Bron: Global Property Guide)

Mogelijk heb je recht op een belastingverlaging van 50% als de grond en de gebouwen worden gebruikt voor non-profitactiviteiten, zoals sociale, educatieve of gezondheidszorgdiensten.

Wie betaalt de grond- en gebouwenbelasting?
Alle individuen of entiteiten die freehold onroerend goed bezitten in Bali en andere Indonesische regio's.

Wanneer betaal je de grond- en gebouwenbelasting op Bali?
Je betaalt de grond- en gebouwenbelasting jaarlijks aan de Directoraat Generaal Belastingen.
2
Huurinkomstenbelasting
Belasting op huurinkomsten / Verhuurbelasting (PPH)
Alle eigenaren van onroerend goed in Bali die hun eigendom verhuren, moeten huurinkomstenbelasting betalen. Deze belasting, ook wel leasebelasting genoemd, is een percentage dat wordt toegepast op het bruto huurinkomen van het pand. Eigenaren van onroerend goed melden het totale huurinkomen op hun jaarlijkse belastingaangifte, wat betekent dat de huurinkomstenbelasting jaarlijks wordt betaald. Indonesische belastingplichtigen (dit kunnen zowel Indonesische staatsburgers als buitenlanders zijn) betalen een lager belastingtarief dan niet-belastingplichtigen.
Als je een woning least en deze verhuurt, moet je ook huurinkomstenbelasting betalen. De huurinkomstenbelasting verschilt van de persoonlijke inkomstenbelasting. Dit betekent dat je mogelijk twee keer belasting moet betalen over het huurinkomen (huurinkomstenbelasting en persoonlijke inkomstenbelasting). Een indonesische belastingsplichtige betaalt 10% belasting van het bruto huurinkomen (dit komt alleen voor bij indonesische staatsburgers of buitenlanders die freehold kopen) en een niet-belastingsplichtinge betaalt 20% belasting van het bruto huurinkomen (let op: hierbij is het altijd een keuze of desbetreffende persoon in Indonesië belasting betaald of dat deze in eigen land belasting betaald).

Wie betaalt de huurinkomstenbelasting?
Indonesische en buitenlandse individuen die onroerend goed verhuren in Bali en andere Indonesische regio's. Hierbij hebben buitenlandse individuen als zij leasehold kopen altijd de keuze om belasting te betalen in Indonesië of in eigen land.

Wanneer betaal je de huurinkomstenbelasting in Indonesië?
De huurinkomstenbelasting wordt jaarlijks betaald.
3
Vennootschapsbelasting
Vennootschapsbelasting PT PMA
In Indonesië kan onroerend goed eigendom zijn van een individu of een rechtspersoon, zoals een PT PMA (buitenlands bedrijf). Veel buitenlanders kopen en verhuren een woning met een PT PMA. In dat geval moet vennootschapsbelasting worden betaald over de inkomsten en de meerwaarde die wordt verdiend met het onroerend goed. Het inkomen wordt belast tegen een vast tarief van 22%.

Wie betaalt de vennootschapsbelasting?
Bedrijven, zoals PT PMA (buitenlands bedrijf), betalen vennootschapsbelasting.

Wanneer betaal je vennootschapsbelasting op Bali?
De jaarlijkse indieningstermijn voor vennootschapsbelasting op Bali is ingesteld aan het einde van de 4e maand na afloop van het belastingjaar. De betalingstermijn is ingesteld op de 15e van de volgende maand.

4
Persoonlijke inkomstenbelasting
Persoonlijke inkomstenbelasting
De persoonlijke inkomstenbelasting is een progressieve belasting die wordt berekend volgens het jaarinkomen van Indonesische belastingplichtigen. Niet alleen Indonesische staatsburgers kunnen worden beschouwd als belastingplichtigen, maar ook buitenlanders die meer dan 183 dagen per jaar in Bali of andere Indonesische regio's verblijven, worden beschouwd als belastingplichtigen in het Zuidoost-Aziatische land.

Niet alleen huurinkomsten en meerwaarden op onroerend goed aan wal en buiten de kust zijn onderworpen aan persoonlijke inkomstenbelasting, maar ook inkomsten uit arbeid, dividenden, rente-inkomsten en royalty's aan wal en buiten de kust zijn onderworpen aan persoonlijke inkomstenbelasting. Hieronder vind je een overzicht van de persoonlijke inkomstenbelasting van Indonesië.

Tot IDR 60 miljoen (€3.570): 5%
IDR 60 miljoen (€3.570) – IDR 250 miljoen (€14.860): 15%
IDR 250 miljoen (€14.860) – IDR 500 miljoen (€29.720): 25%
IDR 500 miljoen (€29.720) – IDR 5 miljard (€297.190): 30%
Meer dan IDR 5 miljard (€297.190): 35%

Wie betaalt persoonlijke inkomstenbelasting?
Indonesische en buitenlandse belastingplichtigen die in Bali (of andere Indonesische regio's) wonen en belastingplichtig zijn in Indonesië betalen de persoonlijke inkomstenbelasting.
Wanneer betaal je persoonlijke inkomstenbelasting?
De jaarlijkse indieningstermijn is ingesteld aan het einde van de 3e maand na afloop van het belastingjaar. De betalingstermijn is ingesteld op de 15e van de volgende maand.

Overdrachtsbelastingen op Bali
1
Grondwervingsbelasting
Grondverwervingsbelasting (betaald door de verkoper)
Iemand die een villa in Bali verkoopt, of elk ander type onroerend goed, moet de grondverwervingsbelasting betalen. De grondverwervingsbelasting voor onroerend goed in Bali en andere Indonesische regio's is vastgesteld op een vast belastingtarief van 5%. Deze 5% wordt toegepast op de transactiewaarde of de getaxeerde waarde van het Balinese eigendom, afhankelijk van wat hoger is.
Iedereen die betrokken is bij projectontwikkeling van onroerend goed in Bali betaalt een lagere grondverwervingsbelasting van 1% op overdrachten van eenvoudige huizen of appartementen.


Individuele verkoper van het land of onroerend goed: 5%
Verkoper van eenvoudige huizen/appartementen die betrokken zijn bij projectontwikkeling van onroerend goed: 1%

Wie betaalt de grondverwervingsbelasting?
De verkoper van het onroerend goed betaalt de grondverwervingsbelasting.

Wanneer betaal je de grondverwervingsbelasting in Bali?
Je betaalt de grondverwervingsbelasting tijdens de transactie van onroerend goed in Bali.
2
Overdrachtsbelasting (betaald door de koper)
Overdrachtsbelasting (betaald door de koper)
Kopers van onroerend goed of grond in Bali zijn verplicht om overdrachtsbelasting te betalen, ook wel verwervingsbelasting, Belasting op de Overdracht van Land en Gebouwen, of BPHTB genoemd. Deze belasting moet eenmaal worden betaald en wordt berekend tegen een vast tarief van 5% op basis van de verkoopprijs van het pand.
Voor luxe goederen, waaronder luxe huizen, appartementen en herenhuizen, moet de koper een belasting op de verkoop van luxe goederen (LST) betalen tegen een vast tarief van 20%.

Verkoopprijs van het pand: 5%
Luxegoederen: 20%

Wie betaalt de overdrachtsbelasting in Bali?
Het individu of de entiteit die het onroerend goed koopt, betaalt de overdrachtsbelasting.

Wanneer betaal je de overdrachtsbelasting?
De overdrachtsbelasting wordt betaald op het moment van de transactie van onroerend goed.

Bouwbelasting
In Bali moeten eigenaren van onroerend goed een bouwbelasting betalen als ze van plan zijn om een gebouw op hun land te ontwikkelen. Het belastingbedrag wordt berekend op basis van 2% van het bouwbudget (Rancangan Anggaran Biaya) of 20% van de btw. Als er een aannemer is ingehuurd voor het bouwwerk, is deze verantwoordelijk voor het betalen van de bouwbelasting. Als het bouwwerk privé wordt uitgevoerd, is de eigenaar van het onroerend goed verantwoordelijk voor het betalen van de bouwbelasting.

Wie betaalt de bouwbelasting?
Als een eigenaar van onroerend goed een gebouw op zijn land in Bali ontwikkelt, is hij verantwoordelijk voor het betalen van de bouwbelasting. Als er een aannemer is ingehuurd om het bouwproces te beheren, is de aannemer verantwoordelijk voor het betalen van de belasting.

Wanneer betaal je de bouwbelasting?
De bouwbelasting wordt meestal betaald na de voltooiing van het bouwproject.
Bij het omgaan met de complexe wereld van vastgoedbelastingen op Bali is het essentieel om de juiste begeleiding te hebben. JARFIS Property Group kan u in contact brengen met de juiste mensen.
Benieuwd geworden of behoefte aan meer informatie?