aANGEBODEN DOOR jarfis Property group

Vastgoed in Indonesië

Leasehold versus Freehold, dit zijn de verschillen

Bali, trekt vele investeerders aan die op zoek zijn naar een stukje paradijs om te bezitten. Maar bij het overwegen van vastgoedinvesteringen op Bali, rijst de vraag: leasehold of freehold? Beide opties bieden verschillende eigendomsrechten en voordelen. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen leasehold en freehold vastgoed op Bali en hoe JARFIS Property Group je kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

Freehold eigendom op Bali

Wat is het?

Freehold eigendom, bekend als 'Hak Milik', is de meest complete vorm van eigendomstitel in Indonesië. Bij freehold eigendom koopt de eigenaar de eigendom volledig en heeft volledige rechten over zowel de grond als het vastgoed op de grond met het potentieel van waardevermeerdering in de loop der tijd.

Voordelen

Volledige eigendomsrechten:
Met freehold eigendom heb je volledige controle en eigendomsrechten over zowel de grond als de gebouwen erop. Dit biedt een hoog niveau van veiligheid en stabiliteit.
Mogelijkheid tot doorverkoop, verhuur of overerving:
Als eigenaar van freehold eigendom heb je de vrijheid om het eigendom te verkopen, te verhuren of door te geven aan erfgenamen, wat potentieel financiële voordelen met zich meebrengt.
Waardevermeerdering van het eigendom:
Freehold eigendom heeft over het algemeen de potentie om in waarde te stijgen na verloop van tijd, waardoor het een aantrekkelijke investering kan zijn.

Beperkingen

Alleen beschikbaar voor Indonesische staatsburgers of bij oprichting van een PT PMA:
Freehold eigendom is in principe alleen beschikbaar voor Indonesische staatsburgers, wat een belemmering kan vormen voor buitenlandse investeerders. Het is wel mogelijk om als buitenlander freehold vastgoed en grond te bezitten, door het opzetten van een vennootschap, een zogenaamde PT PMA.
Mogelijk complexe aankoopprocessen voor buitenlanders:
Doordat een bedrijf moet worden opgericht en onderhouden, kunnen buitenlandse investeerders te maken krijgen met een meer complex aankoopproces bij het verwerven van freehold eigendom op Bali.
Freehold kopen kost extra geld:
Het opzetten en onderhouden van een PT PMA kost extra geld, hiervoor moet u namelijk naar de notaris en betaalt maandelijks uw boekhouder. Daarnaast zijn er extra documenten nodig om freehold te kopen en zijn de kosten van de projecten hoger omdat ook de grond dient te worden aangeschaft en is daardoor het rendement lager.

Leasehold eigendom op Bali
Wat is het?

Bij leasehold eigendom koopt de koper het recht om het eigendom voor een bepaalde periode te gebruiken, meestal tussen de 25-30 jaar met een optie tot verlenging. Na afloop van de leaseperiode keert het eigendom terug naar de oorspronkelijke eigenaar waardoor de koper vaak op voorhand in het geval van een investering, berekend hoeveel jaar het duurt voordat het gehele bedrag is terugverdiend.

Voordelen

Lagere initiële aankoopprijs:
Leasehold eigendom vereist meestal een lagere initiële investering dan freehold eigendom, waardoor het toegankelijker is voor investeerders met een beperkt budget.
Toegankelijkheid voor buitenlandse investeerders:
Buitenlandse investeerders kunnen leasehold eigendom verwerven, wat hen de mogelijkheid biedt om te investeren in vastgoed op Bali zonder de beperkingen van freehold eigendom.
Minder complexe aankoopprocessen:
In vergelijking met freehold eigendom zijn de aankoopprocessen voor leasehold eigendom minder complex, waardoor het aantrekkelijker is voor buitenlandse investeerders.


Beperkingen

Beperkte waardevermeerdering van het eigendom:
Omdat leasehold eigendom na verloop van tijd terugkeert naar de oorspronkelijke eigenaar, kan de waardevermeerdering van het eigendom beperkt zijn.
Beperkte leaseperiode:
Leasehold eigendom heeft een beperkte leaseperiode, meestal tussen de 25-30 jaar met een optie tot verlenging.JARFIS Property Group: uw partner in vastgoedinvesteringen op Bali

Bij het overwegen van vastgoedinvesteringen op Bali is het cruciaal om de juiste partner aan je zijde te hebben. JARFIS Property Group is een toonaangevend bedrijf dat gespecialiseerd is in vastgoedadvies en aankoopbegeleiding op Bali.

Of je nu kiest voor freehold of leasehold eigendom, JARFIS Property Group biedt hulp bij het vinden van het vastgoed tot het afhandelen van financiële en juridische procedures.
Bij het kiezen tussen leasehold en freehold vastgoed op Bali is het belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen in overeenstemming met je specifieke behoeften, budget en langetermijndoelen. Met de juiste begeleiding en expertise kan JARFIS Property Group je helpen bij het realiseren van je droom van vastgoedinvesteringen op dit betoverende eiland. Neem vandaag nog contact met hen op en begin aan je reis naar vastgoedsucces op Bali!
Benieuwd geworden of behoefte aan meer informatie?